Vlooien & wormen

Vlooien

Vlooien, al bij de gedachten krijgen sommige mensen de kriebels, maar…. 

Wij zijn er weer! 

De lente is weer aangebroken. Maar zo gauw het warmer begint te worden ook vlooien weer actiever. Vlooien kunnen veel jeuk veroorzaken voor de hond of kat. Maar wist u dat uw dier ook ziektes, parasieten en zelfs allergiën van vlooien kan krijgen? 

WIST U DAT?:

-Een vrouwtjes vlo gemiddeld 400 eitjes legt in haar leven?

-De grootste jeuk en irritatie wordt veroorzaakt door het speeksel van de vlo dat vrijkomt na het bijten?

Topje van de ijsberg

Vlooien hebben een bloedmaaltijd nodig om zich voort te kunnen planten. Deze zullen zij bij uw huisdier halen. Echter de vlooien die u op uw huisdier ziet zijn slechts 5% van het hele probleem. De eitjes die de vlooien leggen vallen van het dier af, en ontwikkelen zich op de grond in bijvoorbeeld uw huis van larve tot pop tot volwassen vlo, welke weer een bloedmaaltijd nodig heeft. De snelheid hiervan is afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Bij warm weer kan er dus snel een vlooienplaag ontstaan. De behandeling van vlooien is ook een totaal behandeling, en niet alleen het dier zelf. Omdat vlooien ook in de omgeving van uw dier zitten, moet bij en vlooien infestatie, alles in uw huis, tapijten, bedden, banken en ook uw overige dieren in huis onder behandeling. 

Langdurige bescherming 

Omdat winters steeds zachter worden, zien wij eigenlijk steeds vaker gedurende het hele jaar vlooienproblemen bij huisdieren. Bescherming begint bij een goede bestrijding. Bij ons kunt u een afspraak te maken, zodat wij uw huisdier kunnen inspecteren en het juiste vlooienbestrijdingsadvies kunnen gevenVlooienbestrijding is namelijk ook een onderdeel van de gezondheid van een hond of kat. Er zijn hiervoor een hoop geschikte producten beschikbaar!  

Van belang zijn: 

-Dood niet alleen de vlo, maar ook de eitjes en de larven 

-Omgeving mee behandelen (stofzuigen, dekentjes wassen, ….)

-Herhaal tijdig de ontvlooiing en ontwormen om plagen te voorkomen

Wormen

Bescherm uw kinderen door uw hond of kat te ontwormen! 

Een volwassen spoelworm in de dunne darm van uw hond of kat produceert tot wel 200.000 eitjes per dag. De hond of kat poept deze uit in het milieu. Na enkele weken zijn deze eitjes weer besmettelijk voor andere honden of katten, MAAR ook voor mensen! Vooral buitenspelende kinderen hebben een hoge kans deze eitjes binnen te krijgen. Wist u dat 20% van de door het RIVM onderzochte zandbakken in Assen, Utrecht en Den Haag zijn besmet met wormeitjes.  

Door de opruimplicht van hondenpoep neemt de druk wel af, maar toch blijft sommige ontlasting liggen. Regelmatig ontwormen van uw dier helpt de uitscheiding van de eitjes al verder terug te dringen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gezondheidsproblemen bij kinderen zoals buikloop, astmatische klachten, epilepsie en oogproblemen veroorzaakt kunnen worden door migrerende (rondkruipende) larven van de spoelworm. Let daarom goed op het volgende: 

  • Handen wassen voor het eten 
  • Minimaal 4 keer per jaar uw huisdier ontwormen 
  • Afhankelijk van de leeftijd of leefomstandigheden mag vaker dan 4 keer, zelfs maandelijks 
  • Tijdens tuinieren altijd handschoenen dragen 
  • Zelfgekweekte groente en fruit goed wassen voor consumptie 

Wij kunnen u van een persoonlijk advies voorzien voor de optimale ontworming van uw huisdier. 

ONTWORMING in Nederland  

WIST U DAT?:  

-In 20% van onderzochte zandbakken in Assen, Utrecht en Den Haag wormeitjes te vinden zijn?

-Honden dragen voor 39% bij aan de omgevingsbesmetting en katten voor 46% ?

-16% van de Nederlandse bevolking is besmet met de honden- en/of kattenspoelworm?

-24% van de eigenaren ontwormt zijn huisdier minimaal 4 keer per jaar?

Wormen?! 

De meeste wormen en wormeitjes zijn zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Toch zijn ze er wel. Alleen bij ernstige wormbesmettingen kun je wormen zien in de poep of braaksel van je dier. Neem in dit geval direct contact op met je dierenarts. 

Een ei hoort (blijft) erbij.. 

Wormen die in de darm van een besmette hond of kat leven, produceren dagelijks honderden tot duizenden eitjes die via de ontlasting de buitenwereld terecht komen. De eitjes zijn in de grond zeer resistent tegen omgevingsinvloeden en kunnen tot enkele jaren infectieus blijven. 

Gevolgen 

16% van de bevolking is besmet met de honden- en/of kattenspoelworm. Vooral kinderen kunnen geïnfecteerd worden met wormen door hondenpoep en kattenpoep in zandbakken, tuinaarde en op ongewassen groenten. Maar ook volwassenen kunnen besmet raken. Het advies is honden en katten minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Slechts een beperkt aantal eigenaren (24%) volgt dit advies op. Honden dragen voor 39% bij aan de omgevingsbesmetting en katten (huis- en zwerfkatten) voor 46%. Door 4 keer per jaar te ontwormen daalt dit naar 28%, en bij stelselmatig opruimen van de ontlasting zelfs naar 4%. Dit laatste effect is vergelijkbaar met maandelijkse ontworming omdat alle infectiedruk weg genomen wordt. Het opruimen van hondenontlasting wordt in Nederland door gemiddeld 35% tot 40% van de eigenaren gedaan. Onderzoek in Nederland gaf aan dat in gemiddeld  20% van de onderzochte zandbakken en parken in Assen, Utrecht en Den Haag wormeitjes bevatten.  

ZIEK? 

Wormen kunnen bij honden en katten braken, diarree en andere narigheid veroorzaken. Dit kan OOK bij de mens wanneer wormeitjes worden opgenomen uit de omgeving, zoals bij tuinieren, het spelen in zandbakken en het recreëren in openbare parken. Problemen zoals buikklachten en chronische vermoeidheid, maar ook oogproblemen tot zelfs blindheid waarbij wormlarven migreren naar het oog.   

KEYPOINTS: 

-Goed handen wassen en goede algemene hygiëne, voor het koken en voor het eten. 

-Minimaal 4 keer per jaar te ontwormen, bij voorkeur maandelijks. 

-Bij 4 keer per jaar ontwormen daalt de bijdrage van honden en katten van 39% naar 28%, en bij stelselmatig opruimen van de ontlasting zelfs naar 4%. Dit laatste effect is vergelijkbaar met maandelijkse ontworming. 

-Kinderzandbakken in de tuin dienen te worden afgedekt indien er geen gebruik van wordt gemaakt. 

-Draag tijdens het tuinieren altijd handschoenen. 

-Zelf gekweekte groenten en fruit altijd goed wassen voor consumptie. 

Regelmatig ontwormen zorgt ervoor dat jouw hond of kat geen wormeitjes in de omgeving uitscheidt. Dit vermindert de kans dat andere huisdieren ook met de wormen besmet raken en zorgt dat jouw hond of kat niet ziek wordt. Dit betekend minimaal 4 keer per jaar ontwormen, maar bij voorkeur maandelijks. Vraag naar het specifieke ontwormingschema voor jouw hond of kat bij de dierenarts.