Chocolade

Chocolade is schadelijk voor uw huisdier.

Dat chocolade niet goed is voor huisdieren is algemeen bekend. Vooral honden kunnen slecht tegen chocolade. Maar heeft u in uw omgeving wel eens een hond zien dood gaan na het eten van chocolade? Waarschijnlijk niet. Dus hoe giftig is chocolade dan en hoeveel zou uw hond er van kunnen eten zonder verschijnselen van vergiftiging?

Chocolade bevat twee stoffen die honden moeilijk kunnen afbreken en die niet goed voor ze zijn. Moeilijk betekent niet dat ze het helemaal niet kunnen afbreken, het duurt alleen heel lang voor het uit het lichaam is. De meest schadelijke stof is theobromine. De halfwaardetijd voor dit stofje in een hondenlijf is drie hele dagen hetgeen betekent dat drie dagen na het eten van chocolade nog altijd de helft van het opgenomen theobromine in het lijf aanwezig is, drie dagen daarna nog een kwart, drie dagen daarna nog eenachtste enz. Theobromine heeft een effect op het zenuwstelsel waardoor de darmbewegingen en de werking van hartspier worden aangetast. De verschijnselen van opname van een giftige hoeveelheid theobromine hangen hiermee samen. Ze beginnen met braken en diarree gevolgd door veel drinken, hartritmestoornissen en uiteindelijk harfalen met sterfte als meest trieste eind.

Toch eten vrijwel alle honden wel eens stiekem wat chocolade: een paaseitje, een kerstkransje, een vergeten boterham met hagelslag. En die honden gaan echt niet allemaal dood. Dat komt omdat de opgegeten hoeveelheid chocolade meestal te laag is om vergiftigingsverschijnselen te veroorzaken. Ook de soort chocolade is van belang. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, melkchocolade veel minder en witte chocolade vrijwel niets.

Om een idee te geven: pure chocolade bevat gemiddeld zo’n 1,5% theobromine. Dat is dus 15mg per 1 gram chocolade. Een hond wordt vergiftigd met tenminste 100mg theobromine per kg lichaamsgewicht hetgeen overeenkomt met ongeveer 6,5 gram pure chocolade per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat veel minder theobromine: slechts 0.22%, waardoor een opname van 40-45 gram per kg lichaamsgewicht pas een dodelijke vergiftiging kan veroorzaken. In witte chocolade zit vrijwel geen theobromine (0.0009%), bij een eenmalige opname van witte chocolade verwaarloosbaar klein.

Het moge duidelijk zijn dat hele kleine hondjes (Chihuahua’s, Dwergpinschers, Dwergkeesjes etc.) veel meer risico lopen dan grotere honden. In onderstaande tabel vindt u de minimale giftige hoeveelheid pure- en melkchocolade afgezet tegen het gewicht van de hond. Mocht uw dier chocolade hebben gegeten en u weet hoeveel het ongeveer was dan kunt u aan de hand van de tabel nagaan of uw hond gevaar loopt. Mocht de hoeveelheid opgegeten chocolade dusdanig zijn dat de grens (bijna) wordt overschreden dan dient u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de kliniek zodat wij uw hond kunnen laten braken. Probeer dit niet zelf te doen met zout; dat is levensgevaarlijk.