Kattenziekte

Onlangs is in de krant een artikel verschenen over een kattenziekte epidemie in de omgeving van Harderwijk en Ermelo.

Kattenziekte is er eigenlijk vrijwel altijd overal, maar zo af en toe zijn er zogeheten “uitbraken” waarbij we lokaal een toename in het aantal gevallen met Kattenziekte zien.

Kattenziekte (Feline Parvovirus, FPV) is een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte. De diarree kan variëren van mild tot ernstig tot zelfs dodelijk. De besmetting met dit virus is niet alleen via besmette katten, maar ook door besmette ruimtes, kleding, schoenen of handen van eigenaren of verzorgers van de kat.

Elke kat die onvoldoende gevaccineerd is, kan, ongeacht zijn / haar leeftijd, ziek worden van het virus. Niet gevaccineerde katten lopen het meeste risico en vormen daarom de bron van de uitbraken. Omdat volwassen huiskatten in Nederland over het algemeen voldoende beschermd zijn door vaccinatie, wordt de ziekte vooral gezien bij kittens en zwerfkatten.

Symptomen van Kattenziekte
– Braken
– Diarree
– Uitdroging
– Plotselinge dood bij (jong-)volwassen katten met niesziekte-achtige klachten
– Abortus en hersenschade bij kittens

Hoe u kunt zelf controleren of uw kat nog beschermd is tegen Kattenziekte

U kunt in het paspoort of vaccinatieboekje van uw kat zelf controleren of uw kat nog een geldige vaccinatie voor Kattenziekte heeft.

Paspoort: Achterin het paspoort van uw kat (oranje, grijze of witte gedeelte, afhankelijk van uw paspoort) zit een vaccinaties gedeelte. Hierin worden alle standaard* vaccinaties van uw kat genoteerd. Hier vind u vakjes waarin de vaccinatie stickers en datum genoteerd worden van de vaccinaties die aan uw kat gegeven zijn. 
*Standaard is alle vaccinaties behalve de Rabiës, deze wordt voorin het paspoort genoteerd.

Vaccinatieboekje: Na de gegevens van uw kat beginnen gelijk de vakjes waar de vaccinaties genoteerd worden.

Hier vind u stickers met Tricat en stickers met Ducat
– De Tricat is de Kattenziekte & Niesziekte vaccinatie
– De Ducat is de Niesziekte vaccinatie
– In principe wordt de Tricat 1x per 3 jaar gegeven en de Ducat jaarlijks. Dit omdat het vaccin tegen Kattenziekte zo ontwikkeld is dat de bescherming hiervan pas na 3 jaar afloopt. Het vaccin tegen de Niesziekte loopt echter al na 1 jaar al weer af, waardoor de Niesziekte vaccinatie jaarlijks gegeven moet worden.
– Als uw kat binnen de afgelopen 3 jaar dus de Tricat vaccinatie gehad heeft is deze nog geldig

Mocht het langer geleden zijn kunt u een afspraak maken om deze vaccinatie te laten geven aan uw kat.

Kattenziekte bij mensen
Met kattenziekte bij mensen wordt Toxoplasmose bedoeld. Deze ziekte heeft niets met kattenziekte (FPV) bij de kat te maken. FPV is niet gevaarlijk voor de mens.

Meer informatie kunt u vinden op: https://www.mcvoordieren.nl/kattenziekte