Oud & Nieuw

Het einde van 2023 is in zicht, en zoals elk jaar word er op de laatste dag van het jaar door veel mensen vuurwerk afgestoken. Hoewel dit een traditie is waar sommige mensen naar uitkijken, zal menig huisdier eigenaar al weken van te voren in de stress zitten. Veel huisdieren ervaren deze traditie namelijk op z’n zachts gezegd niet heel plezierig.

Huisdieren kan je niet uitleggen waar de plotselinge harde knallen en felle kleuren vandaan komen. Overigens zijn hun zintuigen nog gevoeliger en beter ontwikkeld dan die van een mens, niet zo gek dus dat veel dieren een angst hebben voor vuurwerk. Maar wat kan je als eigenaar hier nou tegen doen?

 • Wanneer u naar buiten gaat om u hond uit te laten zorg dan dat u iets bij u heeft waardoor u hem kunt afleiden. Zijn favoriete speeltje, of iets onwijs lekkers bijvoorbeeld.
 • Zorg dat u hond altijd aangelijnd is tijdens het uitlaten met oud en nieuw, hiermee voorkom je dat een angstige hond kan weg rennen, of misschien vuurwerk kan apporteren.
 • Bied u hond een mogelijkheid om zich te kunnen verstoppen, denk bijvoorbeeld aan een Bench met een deken erover heen. Het liefst op een zo donker en stille plek.
 • Houd de gordijnen zoveel mogelijk gesloten zodat het dier zo weinig mogelijk mee krijgt van wat er buiten gaande is.
 • Leid u dier af met hersenspelletje, lik matten of snuffelmatten zijn hier een goed voorbeeld van.
 • Blijf zelf zoveel mogelijk kalm, hiermee helpt u dier het beste.

Wanneer u als eigenaar u angstige dier door de nacht heen wilt hebben bestaan er ook bepaalde medicijnen. Wij als Dierenkliniek hebben enkele medicijnen hier liggen, en wat een goed voorbeeld hiervan is, is de Zylkene. Dit is een kalmeringsmiddel op basis van de moedermelk, wat het dier dus helpt te ontspannen, zonder dat het dier fysiek verlamd word maar mentaal nog aanwezig is. U kunt ons bellen of even binnenlopen om een passende ondersteuning van uw dier te maken.

Aan overige mensen die graag met oud en nieuw vuurwerk afsteken zouden wij willen vragen rekening te houden met de dieren en hun eigenaren. Doe dit doormiddel van;

 • Ruim alles op, en laat geen vuurwerkafval liggen in de natuur. Wilde dieren maar ook huisdieren kunnen dit opeten en ziek worden.
 • Houd rekening met honden door op de afgesproken tijdstippen geen vuurwerk af te steken.
 • Steek geen vuurwerk af vlakbij woonhuizen, weides, stallen of in de buurt van dieren die u ziet lopen.
 • Gooi geen vuurwerk in weilanden, ook als u denkt dat er geen dieren staan. Soms is dit niet altijd goed in te schatten.
 • En gooi nooit vuurwerk naar dieren toe.

Wij wensen iedereen een veilige jaarwisseling toe, en als we allemaal een klein beetje rekening houden met elkaar en onze viervoeters dan moet dat goed komen. Mocht u vragen hebben kunt u altijd telefonisch contact opnemen met 030-2886469