Stichting Leeuw

Dierenarts Guus Blokland is jarenlang verbonden geweest aan stichting Pantera. Nadat deze stichting is opgeheven heeft hij zijn werk voortgezet bij stichting Leeuw, een opvangcentrum voor katachtige roofdieren gehuisvest op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna.

Er is bijna geen dier dat meer tot de verbeelding spreekt dan de leeuw. Zijn kracht, snelheid en uitstraling maken de leeuw zowel geliefd als gevreesd. Echter, de tijd dat de leeuw onbevreesd in het wild kon leven is al lang voorbij. Tijgers, leeuwen en andere katachtige roofdieren worden wereldwijd ernstig bedreigd.

Stichting Leeuw wil dieren in nood weer een toekomst in het wild geven. De stichting heeft op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna een groot opvangcomplex gebouwd waar katachtigen kunnen worden opgevangen. Het centrum is een tussenstation voor gepensioneerde circusdieren, dieren die om diverse redenen een dierentuin moeten verlaten en dieren die gered worden van slechte leefomstandigheden. Stichting Leeuw werkt samen met lokale partijen in het buitenland om grote parken te creëren waar opgevangen dieren in (semi) vrijheid kunnen leven.

Raszuivere dieren die sterk genoeg zijn om in het wild te overleven zullen uiteindelijk weer vrijgelaten worden in de natuur. Oudere dieren, dieren met lichamelijke of geestelijke gebreken en dieren van een gemengd ras zullen een zo vrij mogelijk bestaan tegemoet gaan in grote omheinde parken. Om de dieren voor te bereiden op hun leven in het (semi) wild beschikt Stichting Leeuw sinds september 2015 over een unieke jaagsimulator. Het kostte drie jaar om dit systeem goed werkend te krijgen en het is de eerste jaagsimulator ter wereld. Met het systeem, dat bestaat uit katrollen waarmee een stuk vlees willekeurig door de grote hal kan worden bewogen, wil Stichting Leeuw het jagen teruggeven aan de katachtigen. De jaagsimulator draagt bij aan verbetering van de conditie, het aanwakkeren van het jachtinstinct en het verrijken van de kwaliteit van leven in gevangschap voor alle katachtigen in het opvangcentrum. Bezoekers zijn van harte welkom in het opvangcentrum. Het centrum bevindt zich op Landgoed Hoenderdaell. Met een entreekaart voor Hoenderdaell kun je ook het opvangcentrum bezoeken. Hoenderdaell doneert een deel van haar inkomsten aan Stichting Leeuw.